10 Belangrijke tips voor jouw eerste roadtrip op de motor

Een roadtrip met de motor is een spannende en avontuurlijke ervaring. Een reis waar je helemaal alleen bent met je gedachten, dat moet iedereen minstens eens in zijn of haar leven meemaken. Met de onderstaande tips proberen wij eraan bij te dragen en te zorgen dat de roadtrip op de motor nog leuker, veiliger en mooier wordt.

Het is heel belangrijk om goed voorbereid te zijn op je eerste solo motor roadtrip. Dit geldt zowel in het geval je de eigen motor meeneemt, als wanneer je een motor gaat huren. Zo zal jij je reis een stuk comfortabeler beginnen.

Hier zijn de tien belangrijke tips:

1. Kies de juiste motorfiets

Als je een roadtrip plant, zorg er dan voor dat de motor vooral comfortabel en veilig is.

2. Neem niet te veel mee

Zorg dat al je baggage goed in de baggagezakken/op het baggagerek past.

3. Kies de juiste kleding

Draag altijd een rijbroek, een comfortabel t-shirt, een goede schoen, een helm, en een jas waar je je comfortabel in voelt.

Als je veel off-road zal rijden, zorg dan ook voor de juiste bescherming. Denk aan bescherming voor ellebogen en knieën.

Je kunt via deze link meer lezen over de juiste uitrusting voor jouw motorreis.

4. Blijf gehydrateerd

Factoren als ‘hydratatie’ nemen vaak een ondergeschikte plaats in bij het overwegen van alle belangrijke aspecten van een motorreis, maar is zeer belangrijk voor een fijne en veilige rij-ervaring. Vooral als je een reis maakt door de bergen, is dit heel erg belangrijk. Hoogteziekte en uitdroging kunnen bijvoorbeeld erg gevaarlijk zijn.

5. Neem voldoende pauzes

6. Zorg dat je niet verdwaald

Neem zo nodig een GPS mee die ook offline werkt. Je kunt je route van tevoren al in google maps uitwerken en offline opslaan.

7. Bekijk van te voren de weersvoorspelling

Als je op reis gaat met de motor, is het heel belangrijk dat je van tevoren goed naar de weersvoorspelling kijkt. Dit is veel belangrijker dan wanneer je bijvoorbeeld een rit met de auto maakt. Ook moet je er rekening mee houden dat het weer onverwacht kan veranderen – lagere/hogere temperatuur, regen etc. Een goede weer applicatie kan heel handig zijn.

8. Zorg voor goede oordopjes

Draag op drukke wegen (bijvoorbeeld op de snelweg) altijd oordopjes of een hoofdtelefoon, om de extreme druk op je oren te voorkomen.

9. Vermijd de drukte

Je kunt er het beste voor kiezen om te eten op een ander tijdstip dan de rest van de mensen. Zorg wel dat je genoeg en goed eet, maar probeer vet en zwaar eten te vermijden tijdens je motorrit.

10. Blijf gemotiveerd

Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Denk er aan, deze reis zal je je voor altijd blijven herinneren. Probeer je niet gefrustreerd te voelen over ongemakken op je reis. Dit hoort en allemaal bij. Houd het doel voor ogen!

Pas bovenstaande tips toe om veilig en voorbereid op reis te gaan. Vergeet niet om je motor van tevoren te laten checken door een deskundige monteur!