Motorrijden met kinderen: hier moet je op letten

De liefde voor motoren en motorrijden wordt vaak al vroeg met de paplepel ingegoten. En wat is er als motorfanaat nu leuker dan samen met je kinderen op pad te gaan met de motor en de liefde voor motoren te delen? Je kind wordt hierdoor waarschijnlijk al vroeg enthousiast, en de kans dat hij of zij later ook het motorrijbewijs wil gaan halen is erg groot. En is je kind inmiddels helemaal fan van motoren? Bestel voor zijn of haar verjaardag dan een taart op https://www.jeeigentaart.nl/ met motoren als thema.

Wil het motorrijden met je kind op een veilige en verantwoorde manier doen? Dan is het belangrijk om goed op de volgende zaken te letten.

Regels

In Nederland is er geen officiële minimumleeftijd waarop kinderen mee mogen rijden op een motor. Er worden slechts enkele, vrij logische, eisen gesteld. Zo moet er voor de bijrijder een eigen zitplaats zijn op de motor, en moet deze met de voeten bij de voetsteunen kunnen. Ook moet het kind uiteraard een passende en goedgekeurde helm dragen tijdens het rijden. Wel is er een adviesleeftijd tussen de 10 en 12 jaar. Ook moet het kind zich goed vast kunnen houden om veilig te blijven zitten. Kortom, de wet vertrouwt op het beoordelingsvermogen van de ouders.

Safety first

Naast een goede helm is een passende en veilige outfit natuurlijk ook niet onbelangrijk. Het kan best koud zijn op de motor, dus een warme jas is en handschoenen zijn niet overbodig. Een stevige broek is overigens ook niet overbodig, want mocht je onverhoopt een schuiver maken met de motor, dan wil je de kans op verwondingen natuurlijk zo klein mogelijk maken. Er zijn overigens speciale kinderzitjes verkrijgbaar die je op de motor kunt monteren. Dit bied extra ondersteuning en comfort aan je kind.