Op avontuur

Een motorrijder houdt van avontuur. We hebben ook motorrijders die hun motor gebruiken voor buitengewoon avontuurlijke trips. We lezen allemaal de verhalen van motorrijders die de wereld rondtrekken op hun tweewieler.

Als motorrijder kijk je steeds vol bewondering naar documentaires over wereldreizen op de motor. De volharding en gedrevenheid van deze mensen is bewonderenswaardig. In vele van deze verhalen gaat het ook over kameraadschap onder de motorrijders. Het maakt echter niet uit of je nu rondtrekt met een Enduro 250 of een volledig uitgeruste BMW GS, de bewondering is hetzelfde. De keuze van de motor is meebepalend voor het reiscomfort. Als je een verre reis onderneemt, is je beste optie een merk en model te kiezen dat wereldwijd verspreidt is. Onderschat de vindingrijkheid van lokale monteurs niet, in het geval je geen originele vervangstukken kan krijgen voor een herstelling.

Adventure motoren worden niet alleen gekocht door wereldreizigers. De meeste eigenaars kopen deze offroad motoren voor de hoge zitpositie. De zitpositie geeft je meer overzicht en het is daardoor net iets gemakkelijker om op het overige verkeer te anticiperen. De vrije ruimte tussen de motor en de weg is ook hoger. Je kan hierdoor met meer gemak een obstakel nemen. In de Benelux zijn de wegen lekker vlak, maar als je er verder op uittrekt kan je een occasioneel slecht wegdek beter verteren met dit soort motoren. Door de keuze van een alle terrein band is het mogelijk om offroad te gaan. Als je opteert voor offroad rijden, raden we je aan om dit niet solo te doen. Het risico op een ongeval neemt drastisch toe bij het offroad rijden. Het gros van de motorrijders zijn niet voldoende getraind in het offroad rijden en dit vereist toch wel wat extra vaardigheden. Met twee is namelijk ook dubbel plezier en je kan leren van elkaar. Dit is vooral belangrijker voor de onervaren bestuurder. Offroad vereist ook een goede conditie. Het is erg vermoeiend en daarmee moet je rekening houden. Zorg ook voor voldoende drank en een energiereep zodat je voldoende energie ter beschikking hebt.

Hoe leuk het ook is om te crossen door de bossen, we moeten onze natuur respecteren. Als je offroad gaat moet je dat legaal doen. Het is steeds moeilijker om plaatsen te vinden waar het toegelaten is. Dit is vooral het geval in Nederland en België . Laat ons ook de ruimte voor wandelaars respecteren door niet langs ze af te scheuren. Leven en laten leven is de boodschap.